Inderdørstræning

Fitness vejle

Du kan sagtens træne din kondition indendørs. Er du målrettet, kan cardio-udstyr faktisk gøre din træning yderst præcis og tids-effektiv.

Det er blevet vinter, og det kan være svært eller umuligt at gennemføre sin udendørs gå-, løbe- eller cykeltur.

Heldigvis er der masser af muligheder for at træne konditionen, også selvom du ikke kan komme udendørs. Ethvert fitnesscenter har såkaldte cardio-maskiner – maskiner til træning af kredsløb og kondition.

Men udbuddet kan virke overvældende, og ofte bliver det til en halvhjertet indsats på det første og bedste apparat.

Personlig træner Vejle:

– Variationen er det vigtigste. Gør alt det du kan! I det daglige går vi overvejende på plane underlag og uden de udfordringer vi egentlig er skabt til at forcere i naturen. Men kroppen har gavn af forskellige bevægelser. Desuden bliver kroppen ’doven’ når den vænner sig til én træningsform – derfor er variation et nøgleord. Store og små skridt, høj og lav belastning, højt og lavt tempo osv.

– Lad hellere pulsen være styrende, frem for at tænke i hvilken maskine du bruger. Og træn aldrig hovedløst hvis du vil opnå resultater – gør det ordentligt. Så kan du faktisk også spare tid, anbefaler han.

– Men stort set alle maskiner har en ”quick start”, hvor man nemt kan gå i gang med et effektivt program, så sværere behøver det ikke være i starten, tilføjer Lars Bryde Lind.

– Jeg synes man skal koncentrere sig om sin træning. Tv er der i det hele taget nok af i vores liv. Og det vil meget let tage opmærksomheden fra træningen, så man ikke er effektiv nok. Undtagelsen er dog de maskiner hvor man visualiserer den vej man kører eller løber på – fx viser skærmen at man forcerer bjergveje eller løber på den kinesiske mur.

– Hvis det er der motivationen ligger, så er det helt fint. Og det er langt bedre end ikke at lave noget – eller at ligge på sofaen og se tv.

Han mener man kan komme noget af kedsomheden og vores iboende ’modstand’ mod træning til livs gennem dygtige og engagerede instruktører, som kan hjælpe udøverne med at sætte og nå personlige mål. Det kan være et mål om at kunne løbe en halvmaraton eller cykle op ad Alpes d’Huez, men lige så vel at kunne få flere kræfter i hverdagen eller gennemføre en løbetur på 3 km uden at holde pause.

Hallundbæk fitness:

Løbebånd

Også løbebåndet er forholdsvist nemt at bruge, når man lige har vænnet sig til det bevægelige underlag. Træningsmæssigt er det mere effektivt at løbe end at gå, men man kan fint starte med at gå, og en stor fordel ved løbebåndet er at man kan indstille hældningen, hvilket vil give en højere puls, også selvom man ikke kan eller ønsker at løbe.

Stepper og Stairmaster

Trappetræning er effektivt for især ben og bagdel, som er muskler vi har brug for at være stærke og udholdende i (ligesom mange gerne vil træne baller for udseendets skyld).

Stepmaskinen er ikke så populær som for år tilbage; til gengæld har stairmasteren fået en revival de seneste år.

De giver begge en fornuftig træning for særligt baller og lår, men er lidt ensidige. De to typer blandes ofte sammen, men som udgangspunkt giver stairmasteren mulighed for lidt dybere skridt end stepperen, og er dermed lidt mere effektiv.

Cross trainer

Cross traineren er blevet meget populær, blandt andet fordi den træner både arme og ben, som er aktive konstant, og det giver en større forbrænding og en større effekt på kredsløbet. Man kan indstille skridthøjde og belastning.

En god løsning hvis man vil være så effektiv som muligt på kort tid.

Romaskine

Studier peger på at romaskinen måske er den mest effektive af alle maskinerne.

Det er forholdsvis hårdt at ro, og man bliver hurtigt udfordret på kredsløbet. Derfor er den tidseffektiv.

Stort set alle kan bruge den – teknikken er simpel når først man har lært den.

Også mange ældre er glade for romaskinen. Der er mange muskler og bevægelser i spil; at ro træner hele kroppen, også benene.