Styrken ved protein

Æg som proteinkilde

Protein er en vigtig grundsten i hver eneste celle i din krop. Protein bliver brugt til at at gro negle og hår, og derudover kan protein benyttes til til at at lave ensymer, hormoner og andre kropslige kemikalier.

Så knogler, muskler, hud og blod er afhængige af en god proteinkilde til at kunne fungere korrekt.

I modsætning til kulhydrater og fedt, så er kroppen ikke i stand til at lagre protein i kroppen, og derfor er der konstant brug for nyt indtag af proteiner hver eneste dag.

Men hvor meget protein er nok?

Man hører tit myten om, at ekstra protein bygger muskler op, men det er noget åndssvagt vrøvl, da den eneste måde at opbygge muskler på er ved træning. Der findes forskellige anbefalinger for, hvor meget protein du skal indtage. Først og fremmest handler det om din alder.

Hvis du er teenager, så vokser kroppen meget og der er brug for mere protein end hvis du er mindre.

Proteinkure – virker det?

Der er mange, som har forsøgt kræfter med en kur, som indeholder højt proteinindhold og et lavt indhold kulhydrater. Her tror mange, at de blot kan indtage så meget protein, som de har lyst til, men eksperter advarer mod dette.

Årsagen er, at såfremt du kun indtager få kulhydrater, så ændrer stofskiftet til et stadie kaldet “ketosis”. Dette betyder, at kroppen nu henter sin energi fra kroppen eget fedtvæv i stedet for kulhydrater. Udfordringen er, at ketosis typisk vil give dig en mindre appetit og du vil ende med at spise mindre. Eksperterne udtaler sig om dette og henviser til at man ikke har klarlagt de langsigtede konsekvenser af langvarige proteinkure endnu.

Hvilket protein skal jeg så vælge?

Der kan være stor forskel på både smag og reelt indhold i de forskellige proteinprodukter, som du kan købe i butikker og på nettet. Vi anbefaler, at du undersøger grundigt, hvad netop dit produkt indeholder og får lavet en plan over, hvor meget du skal indtage. Der er også mulighed for eksempelvis at vælge vegansk proteinpulver eller et af de klassiske produkter fra enten Nutramino eller Bodylab Whey 100.

Du kan også vælge at øge fisk, kylling, nødder eller fuldkornsprodukter i dine normale måltider. Med lidt omtanke vil du helt automatisk opgradere dit proteinindtag i kroppen.